Projekt sockerfri


Hallå i holken!

Nu gör vi ett avbrott i min oregelbundna sammanfattning av 2015 för att sticka in med en hälsoresa.
Eller alltså, eh, jag och Jonathan ska vara helt utan socker (bortsett från måttliga mängder frukt, kanske en liten skvätt honung ibland, och en öl eller ett glas vin nån gång på helgen) under den närmsta månaden.

Jag har länge varit sugen på ett sånt projekt - var ju i princip helt sockerfri under nästan ett års tid, kring 2011. Vill minnas att jag mådde mycket bättre då; kände mig piggare, mindre svullen här och där, hade mindre huvudvärk, jämnare humör och klarare tankar.

Sen föll jag successivt tillbaka in i sockersvängen, och ville ta mig ur den, men hade inte tillräckligt med motivation, trots försämrat mående. Blev en dimmig liten sockerslav på nytt.

Men nyligen bestämde jag mig; från och med den dag jag fyller trettio ska jag börja ta bättre hand om mig. Mat- och motionsmässigt.

Lägligt nog såg J och jag idag - min sista dag som tjugonioåring - den mycket intressanta och underhållande dokumentären "Sockerfilmen" i svtplay, och under dess gång blev jag i tysthet än mer motiverad att hålla mig till min plan. Men jag sa inget till J (har sagt ganska många gånger att "på måndag ska jag sluta med socker..." så jag ville inte dra samma floskel igen).

Ni kan ju därför tänka er mitt lilla inre jubel när han efter filmen beslutsamt utbrast: "Nu kör vi en månad utan socker!"... och så pilade han iväg ut i köket för att lägga alla sockrade kylvaror på en speciell hylla som vi nu har belamrat med varnande post-it-lappar.

Vi äter ju inte sjuka mängder sött här hemma; lagar i princip alltid mat från grunden, och äter mest godis på helgerna. Men visst smyger det sig in här och där. Sylt på morgongröten, ketchup i köttfärssåsen, söta sillinläggningar och salta gurkor, kaviar på riskakorna, osv.

Så nu går vi all in, och bojkottar (i princip, är väl bäst att tillägga, så man inte får nån vän av ordning, hållandes en pekpinne, efter sig) allt som kommer i vår väg och innehåller den söta drogen. Hähä.

En vän undrade hur i all sin dar det skulle gå, och vad ska vi äta egentligen, och kan jag inte blogga om det eller nåt?

Så okej då, jag ska försöka! Kan vara en bra morot att hålla sitt avtal, dessutom.

Tänkte skriva vad vi ätit varje dag, hur vi mår, hur motivationen håller sig och om vi märker nån hälsomässig skillnad.

Jag har faktiskt till och med vägt mig inför detta projekt. Äger ingen våg och tror inte på siffror när det gäller hälsosamhet... men tänkte att det kunde vara intressant med den eventuella skillnaden. Så nu är "startvikten" dokumenterad, och så får vi se om det blir nån skillnad även på den fronten.


Imorgon börjar vi alltså! Är lite sugen att länsa skafferiet på chokladkakerester och naturgodis nu ikväll, men J hävdar att "there's no time like the present" och "det finns inget 'jag slutar imorgon', så säger alla rökare också"... sååå det får nog bli stående. Karln har ju rätt.

En utmaning kommer nog bli maten på förskolan, där jag ju vistas fyra dar i veckan. Vet inte exakt vad maten innehåller, och funderar faktiskt på att köra med egna matlådor att ha för säkerhets skull, de dagar lunchen verkar suspekt.
Och så vore det nog bra att dra ner på riskakemängden, så en frukt eller fruktsallad eller liknande får ersätta mellismackorna.

Så långt har jag kommit i planeringen hittills.Ja. Då så. Nu vet ni, och nu kör vi. Häpp!

Kommentarer

Agneta Mattsson sa…
Friskt vågat, hälften vunnet! Detta är ett fräscht förslag och kommer säkert gå bra. Lite abstinens kommer nog, men efter det lagt sig blir det kanon!
Ett litet tips på vägen: koka vita bönor, mixa dem tillsammans med soltorkade tomater, (från programmet "Vegorätt") och jag brukar även ta med ekologiska champinjoner som jag skär i bitar plus en liten gul lök som jag kokar snabbt så den blir lite mjuk. Mixa allt och du får världens godaste pastej på mackan! Sist blandade jag i bladpersilja som jag hackat först. Såå gott!
Evavester.wordpress.com sa…
Underbart Sanna...Jag är lika spänd och förväntansfull som ni. Så roligt att följa er månad och jag säger Lycka till och jag kanske nästan hänger lite på då jag trots allt är försiktig med vad jag stoppar i mig!

Populära inlägg