Förkylning, frukter och filmkväll


Häj!

Nu har vi klarat av tre nästintill helt sockerfria veckor, och är således inne på den sista av de avtalade.

(Skriver "nästintill" pga. det blev ju några missar här och där, plus att vi ju äter lite honung ibland, och njuter hejvilt av frukt någon gång om dagen.
Vissa är ju väldigt noga med att påpeka att "det är ju faktiskt också socker"... och jo vi vet det, men det innehåller ju så mycket mer än så, och är dessutom smart och naturligt portionsförpackat  - i alla fall frukterna - så man vet ungefär hur stor dos som är rimligt att intaga. Varsågoda för lång parentes!)

Det har gått superbra. Vi kommer nog förlänga denna period med några veckor till, och sedan typ resten av livet hålla oss till att äta socker på helgerna eller vid väl valda tillfällen. Hähä. Inte sådär titt som tätt i vardagen, som innan, i alle fall.
Nu har vi ju i färskt minne alla förbättringar som skett i våra kroppar. Och dessutom på pränt här i bloggi.

Har jag skrivit om min huvudvärk förresten? Ursäkta tjatet i så fall, för här kommer det igen. Upplever att den kommer mer sällan. Men visst, den finns kvar. Än så länge. Dock eskalerar den inte på samma sätt som innan, utan om jag vaknar med den så vet jag att den förmodligen inte kommer förvärras till outhärdlighet. Den kan rentav klinga av när jag klivit upp, vevat igång kroppen och fått i mig lite mat och dryck.
Vågar boka mer grejer, lita mer på att kroppen ska funka som den ska, och att jag ska orka med en heldag av vad som nu väntar. Obeskrivligt skönt!

När vi handlar lägger vi mycket mer krut på frukt och grönsaker nu än tidigare. Det känns nyttigt, gott, roligt, färgglatt och generellt rätt fantastiskt.
Jag kan till och med tycka att en hel apelsin är lite för söt att äta rätt opp och ner.
Ni fattar ju.

... Japp, vi har blivit såna där människor som säger att frukt är godis... suck. Men det är för att vi på riktigt tycker det nu! Och det är ju härligt ändå. Skaparens fina, nyttiga godisgåva till oss jordbor.

I fredags hade vi filmkväll med Karin. Gruvade mig lite för att berätta för henne om vårt projekt och säga "ta med godis till dig själv om du vill" (för man vill ju inte verka tråkig och präktig, och huuur står man emot en skål löskarra en fredag kväll när man har den inom räckhåll?! det ultimata testet för mig)... men hon blev pepp på en nyttig mysafton.
Så vi vräkte i oss pistagenötter, fruktsallad featuring jordgubbar och grädde, samt morots- och gurkstavar med creme fraiche-dipp. Samt en flaska franskt gott vino (om man vill undvika "för sött" vin skall man försöka hitta sånt med max 3g sockerarter per 100g; innehåller det mer än så, kan man räkna med att socker har tillsatts efter jäsningsprocessen... så bye bye syltiga zinfandelpavor...).

Tydligen var detta snacks mycket energigivande eftersom vi satt uppe till nästan tre och avnjöt alla möjliga nittiotalsmusikvideos som efterfest när "My best friends wedding" ebbat ut.Jahapp. Nu sitter jag här och är småsjuk med en jättejobbig hosta och öm bröstkorg/lungtrakt (får alltid nåt bronkitaktigt när jag blir minsta lilla förkyld, och blir dessutom skakis och vek av bricanylen, så jag är helt enkelt inte mycket att räkna med i detta tillstånd).
MEN.
Har ej varit tillnärmelsevis så däckad som jag brukar! Detta elände smög sig på lite smått redan i fredags eftermiddag, men jag har ändå kunnat vara igång fram till söndag eftermiddag. Igår jobbade jag hela morgonen, men pga. mkt besvärande hosta gick jag hem vid 11.

Visst, har varit lite hängig och så, men inte alls sådär ofräsch och genomförkyld-i-minst-en-vecka som brukligt är. Känner mig sannerligen på bättringsvägen nu, inspirerad, träningssugen och dan.

Såklart kan dålighetsgraden skilja från en förkylning till en annan, men vill ändå tro att kosten spelar in. Trots allt är det ju så att  socker minskar aktiviteten i de vita blodkropparna (som bekämpar bakterier och virus). Om man till exempel trycker i sig två burkar läsk (vad är det, typ tre glas?) minskar effektiviteten i nämnda blodkroppar med NITTITVÅ procent i upp till fem timmar.

Så det här med att trösthäva glass, godis och läsk när man är hemma syk = jättedålig idé.


Mhm, något pladdrigt inlägg pga. eftermiddagskaffe och inspirerad hjärna. Men nu ska jag övergå till ett annat skrivprojekt istället, och låta er vila ögonen en stund! Eller vad ni nu vill göra.

Peace!

Kommentarer

Agneta sa…
Å det låter helt underbart och är helt säkert orsak till ditt onda huvud, inte huvudorsak (��) men en bidragande orsak. Superhäftigt alltså att helhetsmåendet är bättre! Tummen upp säger jag och ni är så duktiga! Inspirerande!����
Duktiga ni är Sanna.... Jag ville haka på lite, men kände att jag var inte 100% motiverad.... Svårt det där med motivationen som kommer och går. Jag känner ju att jag behöver rycka upp mig, men saken som jag tycker är svårast är nog ...Vad skulle jag äta? Jag vet inte vad man skall äta till middag varje dag och som inte är socker? Jag skall försöka att rycka upp mig men det har varit för mig lite en tvärtom period och man känner ju att man inte mår så bra av det! Fortsätt kämpa för det vet jag att det är värt! <3

Populära inlägg